Casemanagement is een term die je het meeste in de medische wereld zult aantreffen. Maar wat is casemanagement?  In eenvoudige bewoording is het de samenwerking tussen verschillende diensten om de oplossing voor een probleem te vinden. Je medisch dossier is een voorbeeld van een case management systeem.

Wat is het nut van casemanagement?

Casemanagement is een tool die organisaties toelaat om een probleem in totaliteit aan te pakken, en er een oplossing voor te geven. Zo vind je softwarebouwers die programma’s ontwerpen om je hele klantenservice te sturen. Met één programma, zoals Lime Helpdesk, worden alle acties van de klantenservice op één plaats geregeld. De helpdesk werkt dan als een case management systeem. Er worden niet alleen directe interacties met klanten gehouden. Ook de follow-up, het bijhouden van de gegevens en dergelijke worden via het softwareplatform geregeld.

Maar toepassingen van casemanagement waar we zelf regelmatig mee te maken krijgen vinden we meest op medisch vlak. De term werd daar ook voor het eerst gebruikt. Stel dat je een volledige check-up krijgt in een groot ziekenhuis. Je wordt dan onderzocht door verschillende artsen met andere specialiteiten. Al die verschillende onderzoeksresultaten worden dan gebundeld in één dossier. Op die manier kunnen alle gegevens in een helicopterview bekeken worden. Er is een totaalbeeld van de patiënt. Eventuele behandelingen en medicatie worden aangepast aan dat totaalbeeld.

Dat kan levensreddend zijn. Denk aan hartpatiënten die geen ontstekingsremmers mogen nemen. Iedere dokter in het ziekenhuis kan zien dat je een aandoening hebt die bepaalde beperkingen oplegt. De juiste behandeling, die voor beide problemen een oplossing biedt, kan worden gestart.

Ook in de psychiatrie wordt het ingezet bij verslavingspreventie. Hier zal de casemanager niet alleen je medische gegevens opslaan. Je hele levenssituatie zal bekeken worden. Hiervoor moeten dikwijls verschillende diensten de informatie verstrekken. Alleen op die manier kan de zorgverlener proberen om triggers voor de verslaving op te sporen, en die te neutraliseren.

Wat is een casemanager?

De casemanager is de persoon die het overzicht houdt over al die acties. In het geval van je medisch dossier, is je huisarts de casemanager. Alle onderzoeken en gebeurtenissen die met je gezondheid te maken hebben worden door hem in de computer opgeslagen. Hij of zij is de persoon die weet welke medicatie je neemt, of je een allergie hebt enzovoort.

Dankzij je medisch dossier, dat je case managementsysteem is, kan ook een andere dokter in een oogopslag je hele medische geschiedenis en actuele situatie bekijken. Dit is belangrijk als je eigen arts onbeschikbaar is, of als je na een verhuis bij een andere huisarts terecht komt.

Ben je een beetje wijzer over wat casemanagement is?

Je had misschien nooit over de term casemanagement zelf gehoord. Maar de toepassingen ervan ken je zeker wel. Iedereen heeft een medisch dossier, en dat is eigenlijk het beste voorbeeld van wat een case managementsysteem is.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here